Goedkope webhosting – doen of niet?

Deze week op computerbudget een artikel over webhosting. Webhosting komt in vele vormen en maten. Van zeer goedkope shared hosting pakketjes tot de duurdere dedicated hosting oplossingen. Daartussenin zit virtual private server hosting, een hosting methode die de laatste jaren aan populariteit lijkt te winnen. Ook binnen een specifieke hostingtechniek zijn er veel verschillen. Zo zijn er in Nederland een aantal hosters waar je al een website kunt hosten voor nog geen 50 cent per maand. Aan de andere kant, er zijn ook legio webhosters waar je enkele euro’s per maand dient te betalen. Op het eerste oog kies je al snel voor de goedkopere hoster. In dit blog op computerbudget ga ik uitleggen waarom dat niet altijd slim is.

Goedkoop vaak duurkoop

Vrijwel de meeste beginnende website eigenaren hebben een beperkt budget voor het hosten van hun website. Op het eerste gezicht natuurlijk vreemd. Ze geven namelijk vele honderden tot duizenden euro’s uit voor een website maar willen vervolgens beknibbelen op de hosting. Zonde, omdat goede en betrouwbare hosting jouw business kan maken (of kraken).

Indien je via Google zoekt naar webhosting dan gebruik je waarschijnlijk zoektermen als hosting, webhosting, vps of goedkope hosting. Het aantal zoekresultaten is enorm en de verleiding is om de goedkoopste aanbieder te kiezen. Besef echter goed dat, in de meeste gevallen, hoe goedkoper de hosting hoe slechter de servers. Kies jij voor een hostingpakketje van 50 cent per maand dan kun je ervan uit gaan dat er duizenden andere website op dezelfde server worden gehost. Dit kan de server onnodig traag en onbereikbaar maken. Niets is zo vervelender als sales mislopen omdat jouw website niet bereikbaar is. Daarbij is het ook zo dat Google de laadsnelheid en bereikbaarheid van een website mee heeft genomen in het algoritme. Een goedkope server betekent vaak ook dat het hoster bespaard op andere zaken zoals bijvoorbeeld klantenservice. Zeker als jij niet bekend bent met alles wat met websites hosten te maken heeft kan dit lastig zijn.

Kies voor een betrouwbare webhoster

Ons advies is om nooit te besparen op webhosting. Wees niet bang om een paar euro extra per maand uit te geven voor een snelle en betrouwbare server. Immers, een dergelijke webserver heeft vaak een up-time van 99,99 procent. Anders gezegd, in 99,99 procent van alle gevallen zal jouw website bereikbaar zijn voor klanten. Ten slotte is de customer support van een dergelijke bedrijf vaak vele malen groten dan die bij een goedkopere hoster.