Zoeken naar goedkope computers op het internet

Is uw huidige computer zo traag dat u er niet normaal meer mee kunt werken? Gaat alles zo traag dat u het uw werk en/of privéleven zelfs ophoudt? Een trage computer is na enkele hardware updates helaas niet sneller te krijgen dan hij op dat moment is. Het is waarschijnlijk tijd voor een nieuwe computer. Desondanks is het even kopen van een nieuwe computer ingewikkelder dan u denkt!

Wegens het steeds groter wordende aanbod, is het een hele klus om het overzicht te bewaren om uiteindelijk de juiste keuze te maken. Het is een feit dat computers op het internet veel goedkoper worden aangeboden dan in fysieke winkels. Het is dus slim om het web af te speuren naar zowel goedkope als kwalitatief goede computers die ongeveer 5 jaar mee kunnen.

Hoe vindt u die nieuwe computer die het beste past bij uw situatie? Het is verstandig om van tevoren enkele doelen voor uzelf te bepalen. Vraag uzelf voor het zoeken de volgende zaken af:

  • Waar ga ik de computer voornamelijk voor gebruiken?
  • Op welke locatie zal ik de computer gebruiken?
  • Hoe lang moet de computer minstens mee gaan?
  • Hoeveel wil ik er maximaal voor uitgeven?
  • Welk besturingssysteem ben ik gewend te gebruiken?

Keuzes maken

Uw antwoorden op bovenstaande vragen zullen u voldoende houvast geven om een mooie eerste lijst computers samen te stellen. Met een dergelijke lijst kunt u uiteindelijk een computer selecteren die volledig voldoet aan al uw eisen. Laten we beginnen met de eerste vraag.

Waar ga ik de computer voornamelijk voor gebruiken?

rechtop achter desktop computerZomaar op zoek gaan naar een nieuwe computer is af te raden. Denk eerst eens goed na over de voornaamste werkzaamheden die u nu op uw computer uitvoert. En waar wilt u uw computer in de toekomst voor gaan gebruiken? Zult u de computer voor het grootste gedeelte gebruiken voor het surfen over het internet en voor het gebruik van Microsoft programma’s? Dan volstaat waarschijnlijk een voordelige computer met relatief minder rekenkracht dan de meest krachtigtige bestaande computer. Dell, HP, Acer, Asus en Sony staan bekend als merken die jaarlijks voordelige ‘alles in een’ desktopcomputers uitbrengen. Denk aan een prijs tussen de 1000 en 1500 euro. Een monitor is vaak bij deze prijs inbegrepen. Hier kunt u enkele recente PC’s vergelijken.

Op welke locatie zal ik de computer gebruiken?

computers vergelijkenWerkt u achter een bureau waar u het liefst rechtop zittend kijkt naar een monitor? Of wilt u de mogelijkheid hebben om mobiel te zijn, en wilt u de computer mee kunnen nemen? In het eerste geval zit u nog steeds goed bij een desktopcomputer. Wilt u mobiel kunnen zijn, dan is een laptop waarschijnlijk een betere optie. Let wel, een laptop heeft meestal een kleiner scherm en is ergonomisch minder prettig wanneer u er voor een langere tijd achter wilt werken. Lees hier meer over de keuze tussen een desktop of laptop computer.

Hoe lang moet de computer minstens mee gaan?

De meeste mensen gebruiken een computer voor privégebruik maximaal 5 jaar. Een werk gerelateerde computer mag wegens afschrijving vaker vernieuwd worden. 3 a 4 jaar is dan eerder de levensduur. In het eerste geval kunt u overwegen om een iets krachtigere computer aan te schaffen. Is dit qua budget niet mogelijk, let er dan op of de computer makkelijk uit te breiden is met meer intern geheugen. Na 2 a 3 jaar kunt u uw computer namelijk flink sneller laten lopen door extra intern geheugen bij te laten zetten. Dit geheugen is dan vaak zeer goedkoop op de kop te tikken!

Hoeveel wil ik er maximaal voor uitgeven?

Dit is voor ieder individu een persoonlijke afweging. Wat we u kunnen meegeven is dat u goed kijkt naar het totaalplaatje. Zijn er naast de computer andere grote uitgaven waar u binnenkort rekening mee moet houden? Ondervinden deze andere uitgaven negatieve invloed van deze aanschaf? Indien dit het geval is, kunt u misschien beter voorzichtiger zijn met de aanschaf en niet impulsief gaan handelen. Door iets langer te wachten kunt u uw budget bijvoorbeeld verhogen door een paar maanden extra te sparen.

Welk besturingssysteem ben ik gewend te gebruiken?

apple of PCDe inmiddels klassieke vraag is in dit geval: bent u een ‘Windowsman’ of een ‘Appleman’? Gaat u voor een Apple of PC? Ook hier gaat het om een persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn Windows computer een stuk goedkoper in de aanschaf dan Apple computers. De snelheid van Windows computers is nagenoeg gelijk aan die van Apple. Dit is keer op keer weer een nek aan nek race. Apple heeft daarentegen volgens insiders een relatief intuïtiever besturingssysteem dat een leek iets makkelijker op weg kan helpen. Apple is populair bij ontwerpers en trendgevoelig publiek. Gebruik in ieder geval geen Windows XP meer want dit is volledig verouderd en kan voor vervelende situaties zorgen.

Conclusie

We hopen u middels deze vragen op weg te hebben geholpen. Schrijf de vragen gerust over en noteer de antwoorden op papier. Slaap er een nachtje over en zoek dan eens goed wat er momenteel aan aanbiedingen zijn, en welke merken goed gerecenseerd worden.