Wat voor datagebruiker ben jij?

Met mobiel internet dat niet meer weg te denken is uit ons leven worden de belbundels steeds meer gebaseerd op het verbruik van data. Voor de smartphone gebruiker die op zoek is naar een nieuwe bundel is het niet eenvoudig. Hoeveel data je verbruikt is moeilijk in te schatten: de ene maand verbruik je immers meer dan de andere maand. De grote vraag bij het kiezen van een nieuwe bundel is dan ook hoeveel data er maandelijks verbruikt zal worden. Als je geen glazen bol hebt dan is een schatting maken van je toekomstige verbruik de enige oplossing.

Het maandelijkse verbruik schatten

De gemiddelde mobiel internet gebruiker heeft iedere maand ongeveer 1GB nodig om rond te kunnen komen. Dit betekent echter niet dat dit voor iedereen voldoende is. Het gemiddelde is niet voldoende voor personen die geen enkele dag zonder internet kunnen. Aangezien iedereen anders met de smartphone omgaat kan het verbruik met gemak afwijken van het gemiddelde. Een effectieve manier om het maandelijkse verbruik te schatten is met een databundel calculator. Met behulp van de calculator kun je aangeven hoeveel tijd je aan bepaalde online activiteiten besteed waarna een gemiddeld maandelijks verbruik getoond wordt.

Databundel groottes

Bij de keuze voor een databundel is het essentieel dat de bundel niet te klein is maar ook niet te groot. Als de bundel te klein is dan bereik je de limiet te snel waardoor je een deel van de maand niet kunt internetten of alleen met een lage snelheid. Als de bundel te groot is dan maak je volledig gebruik van het aantal MB’s dat je krijgt en betaal je in feite voor niets voor de ongebruikte MB’s. Om erachter te komen hoe groot je databundel moet zijn kun je uitgaan van de volgende situaties.

Databundel tot 500 MB per maand

Een maandelijkse databundel tot 500 MB is geschikt voor gebruikers die weinig gebruik maken van mobiel internet. Dit komt veel voor bij personen die bijna altijd een WiFi verbinding ter beschikking hebben.

Databundel tot 1 GB per maand

Een databundel met een maximale grootte van 1 GB is geschikt voor de meeste gebruikers. Bij deze hoeveelheid data is het niet mogelijk om iedere dag video’s te streamen via mobiel internet maar je kunt wel dagelijks Whatsapp gebruiken, e-mail bekijken en soms wat sociale media.

Databundel van 2 GB of meer

Een databundel met een grootte van 2 GB is geschikt voor de personen die niet vaak verbinding maken met een WiFi netwerk of veel op reis zijn voor werk of school. Als je iedere dag mobiel internet op je smartphone gebruikt terwijl je onderweg bent dan wordt een databundel van 2 GB of meer aanbevolen. Als je ook nog eens veel muziek streamt via mobiel internet en video’s bekijkt dan wordt een nog grotere databundel aanbevolen van 4 GB of meer. Het kan in dit geval interessant zijn om een onbeperkte databundel af te sluiten.