Wat doe jij met je oude elektronische apparaten in huis?

Duurzaamheid in huis gaat niet alleen om je woning en hoe je ermee omgaat maar ook over de objecten die je in huis bewaard. Zo is het belangrijk dat je nadenkt over wat je met oude elektronische toestellen doet. Breng je deze naar de zolder of doe je er iets goeds mee? Een elektronische toestel dat nog niet zo oud is brengt namelijk ook nog geld op als je het op de goede manier van de hand doet. E-waste, de benaming voor oude elektronisch afval, is een groeiend mondiaal probleem. Door duurzaam met je oude elektronische producten om te gaan kun jij je steentje bijdragen.

Korte levensduur

De levensduur van veel elektronische toestellen neemt snel af en nieuwe modellen volgen elkaar snel op. Neem bijvoorbeeld een laptop. Wie doet er tegenwoordig nog vijf jaar met een laptop? Nieuwe laptops worden snel oud door de korte levensduur en gaan jammer genoeg nog maar enkele jaren mee. Veel van de laptops worden na drie jaar al vervangen doordat het enorm traag is geworden of simpelweg niet meer werkt. Dat is toch betreurenswaardig? Dit geldt niet alleen voor laptops maar ook voor desktop computers, tablets, senseo’s en mobiele telefoons. Door de korte levensduur ontstaat veel elektronisch afval waar iets aan gedaan moet worden.

Duurzaam gebruik van grondstoffen

Een duurzaam huis bewaart geen elektronische apparaten. Dit komt doordat alle elektronische producten veel grondstoffen bevatten. Veel mensen denken er niet over na dat deze grondstoffen goed gebruikt kunnen worden. Iemand die zich bezig houdt met duurzaamheid denkt daar wel anders over. Om de circulaire economie een duwtje in de rug te geven is het belangrijk om na te denken over hoe je het apparaat een tweede leven kunt geven. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt het toestel inleveren bij een gemeentewerf maar vaak kun je het ook nog ten gelde maken.

Wat te doen?

De grondstoffen die in de apparaten aanwezig zijn kunnen perfect gerecycled worden. Een recycling bedrijf zoals Telefoonverkopen.com wil het apparaat graag een tweede leven geven. Als het apparaat niet meer werkt dan kunnen de grondstoffen nog steeds een nieuw doel krijgen. Niet bruikbare apparaten worden uit elkaar gehaald waarna de onderdelen gescheiden worden en hergebruikt in refurbished elektronische toestellen. Als het toestel nog werkt dan kun je het natuurlijk ook naar de kringloop brengen zodat iemand anders er nog plezier van heeft.