Hoe is het internet ontstaan?

Het ontstaan van het internet heeft een lange geschiedenis. Het is allemaal begonnen met de lancering van de Spoetnik I. Dit was een Russische kunstmaan uit 1957. Dit was tevens ook de eerste kunstmatige satelliet in een baan rondom de Aarde. Door deze lancering werd het Amerika duidelijk dat ze niet zo machtig en sterk waren als ze dachten. Na deze lancering richtte Amerika een bureau op dat veel nieuwe technologieën moest gaan ontwikkelen. Dit heette het ARPA. Wat staat voor Advanced Research Projects Agency.

Dit bureau hield zich onder andere bezig met een nieuwe en veiligere manier van communicatie. Ze bedachten een computernetwerk en dit betekende het begin van het internet. Alleen was het internet toen nog erg klein. Het verbond toentertijd twee universiteiten met elkaar.

Stapje voor stapje werd het internet steeds groter. Er werden meer netwerken aangesloten op het internet. In het jaar 1983 werd er op een nieuwe techniek overgestapt en het internet zoals we dat nu kennen. Het TCP/IP voor de transport van gegevens over het netwerk. Het internet bestond in 1983 uit ongeveer 1000 verschillende hostst. Elke host krijgt tot 1984 een eigen, unieke naam toegewezen. Het internet werd steeds populairder en daarom werd van dit systeem afgestapt en ging met over op DNS (Domain Name System). Het duurde nog tot 25 april 1986 voordat het eerste .nl domeinnaam werd geregistreerd. Dit was teven het eerste landdomeinnaam dat werd geregisteerd. Aan het eind van de jaren 80 waren er meer dan 100.000 websites.

Daarna gaat de ontwikkeling heel erg snel. In 1990 zijn er al 300.000 websites en worden er ook veel innovaties gedaan. Zo was er in 1993 de eerste zoekmachine (Lycos), die werd ontwikkeld door studenten. In 1994 kwam er de eerste online winkels.

In 1995 wordt Java geïntroduceerd, een objectgeoriënteerde programmeertaal. Dit bekende een grote doorbraak in het internet waardoor er veel meer mogelijkheden kwamen. Een jaar later, in 1996, werd er voor het eerste gebeld via het internet. Ook was dit het jaar van de browseroorlog tussen Internet Explorer en Netscape Navigator. Een strijdt die Internet Explorer uiteindelijk zou winnen.

Wéér een jaar laten in 1997 ontstaat de ‘internetzeepbel’. Een periode waar er veel internetbedrijven worden opgericht en soms ook even snel weer verdwijnen. Door de groei in de internetsector ontstond er een ware hausse op de aandelenmarkt. De aandelen stegen te snel en in 2000 klapte de zeepbel uit elkaar. Hierdoor ontstond er een recessie die onverwacht lang duurde.

Als gevolg hiervan ontstond er in 2005 Web 2.0 met veel nieuwe technieken. Web 1.0 gebruikte enkel eenvoudige HTML. Web 2.0 heeft nieuwe technieken als XML, PHP en JavaScript. En zo ontstond het internet zoals we dat nu kennen.

Wil jij zelf een website maken? Vergeet dan niet webhosting vergelijken.